Lišejník na stromech: jak se ho zbavit?

Lišejník je organismus, který vzniká symbiózou mezi houbou a sinicí nebo řasou. Lišejník se dokáže přizpůsobit různým podmínkám a odolávat suchu, teplotním výkyvům a nedostatku živin. Proto se často usazuje na kůře starších stromů, zejména ovocných, kde vytváří barevné skvrny nebo chomáčky. Mnozí lidé považují lišejník za neškodnou ozdobu, která stromům nepřináší žádné potíže. Je to ale opravdu tak?

lisejnik-na-strome

Co je to lišejník a jak vzniká?

Lišejník sice neproniká dovnitř stromu a nebere mu přímo vodu a živiny, ale může mu škodit nepřímo. Tím, že pokrývá kůru, brání jejímu dýchání a zabraňuje pronikání světla.

Také narušuje povrch kůry a vytváří v ní trhliny, do kterých se mohou dostat různé houbové a bakteriální choroby.

Navíc lišejník poskytuje útočiště pro různé škůdce, jako jsou mšice, svilušky, třásněnky nebo pilatky, kteří se v něm schovávají a přezimují. Lišejník tak může oslabit strom, snížit jeho vitalitu a ovlivnit jeho úrodu.

Jak se bránit?

Pokud tedy chceme chránit naše stromy a zajistit jim zdravý růst a bohatou sklizeň, je vhodné se lišejníku zbavit. Jak na to?

Existuje několik způsobů, jak se lišejníku efektivně a ekologicky zbavit. První možností je mechanické odstranění lišejníku pomocí kartáče, škrabky nebo drátěnky.

Tento způsob je vhodný pro menší plochy a je třeba být opatrný, abychom nepoškodili kůru stromu.

Odstraněný lišejník je třeba spálit nebo zlikvidovat jinak, aby se nešířil dále.

Druhou možností je použití různých přípravků, které lišejník usmrtí nebo zamezí jeho růstu.

Můžeme si vybrat z několika variant, například:

  1. Vápenné mléko: Jedná se o směs vápna a vody, kterou natřeme na postižené místo. Vápno má dezinfekční a bělící účinek a zabraňuje růstu lišejníku. Vápenné mléko je vhodné použít na podzim nebo na jaře, když je strom v klidu.
  2. Zelená skalice: Jedná se o síran železnatý, který má fungicidní a herbicidní účinek. Zelenou skalici rozpustíme ve vodě v koncentraci 5 až 8 % a postříkáme nebo natřeme postižené místo. Zelená skalice je vhodná použít na jaře nebo v létě, když je strom v růstu.
  3. Výluh z dřevního popela a vápna: Jedná se o směs vody, dřevního popela a žíravého vápna, kterou necháme týden louhovat a promícháváme každý den. Poté použijeme čirou tekutinu a natřeme postižené místo. Výluh z dřevního popela a vápna je vhodný použít na podzim nebo na jaře, když je strom v klidu.

Při používání těchto přípravků je třeba dodržovat bezpečnostní opatření, jako je ochrana očí, rukou a dýchacích cest, a také dbát na to, aby nedošlo k poškození jiných rostlin nebo živočichů. Po ošetření stromu je vhodné jej zalít a přihnojit, aby se zvýšila jeho odolnost.

Lišejník na stromech je tedy problém, který bychom neměli podceňovat. Pokud chceme mít zdravé a plodné stromy, je třeba se lišejníku zbavit a pravidelně kontrolovat stav kůry. Tím zajistíme, že naše stromy budou krásné a užitečné po celý rok.

V našem e-shopu si můžete zakoupit stabilizovaný mech nebo i plochý mech.

 

Zdroje článku:

FS1205: Tree-Dwelling Lichens (Rutgers NJAES) [online]. [cit. 28. 02. 2024]. Dostupné z: https://njaes.rutgers.edu/fs1205/